Playfm.gr

Ραδιόφωνο και Ειδήσεις Τεχνολογίας

Πιέστε Play να ακούσετε ενώ διαβάζετε τη δημοσίευση...

Μπορεί για την κατασκευή του να χρειάστηκαν 17 χρόνια, ωστόσο η υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης με την ονομασία Galileo θα τεθεί σε λειτουργία από την Πέμπτη.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες χάρη στη νέα υπηρεσία Galileo δεν θα εξαρτώνται από το Αμερικανικό σύστημα GPS ή από το Ρωσικό GLONASS, ενώ υπόσχεται ότι θα είναι ταχύτερο και ακριβέστερο και από τα δύο άλλα συστήματα όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το έτος 2020. Βλέπετε, μόλις τον Νοέμβριο εκτοξεύθηκαν τέσσερις ακόμη δορυφόροι για να φτάσει η συστοιχία Galileo τους 18 δορυφόρους, από τους 24 που απαιτούνται για παγκόσμια κάλυψη (θα διαθέτει και έξι εφεδρικούς δορυφόρους, και επομένως συνολικά η συστοιχία θα αποτελείται από 30 δορυφόρους).
Μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει στοιχίσει €10 δισεκατομμύρια ωστόσο τα πρώτα 20 χρόνια της λειτουργίας του αναμένεται να αποφέρει στην Ευρωπαϊκή οικονομία περίπου €90 δισεκατομμύρια. Το Galileo έχει περισσότερους δορυφόρους, καθένας από τους οποίους μεταδίδει περισσότερα δεδομένα σε σχέση με τα συστήματα GPS και GLONASS.

Η δωρεάν υπηρεσία θα παρέχει ακρίβεια θέσης ενός μέτρου –κερδίζοντας το GPS κατά αρκετά μέτρα- ωστόσο η επί πληρωμή υπηρεσία πρόκειται να προσφέρει ακρίβεια εκατοστών. “Το GPS επιτρέπει σε ένα τρένο να γνωρίζει εντός ποιας περιοχής βρίσκεται – το Galileo από την άλλη θα του προσφέρει τη δυνατότητα να ανιχνεύει σε ποιες ράγες βρίσκεται πάνω” δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας CNES, Jean-Yves Le Gall.

Πολλά κινητά είναι και θα είναι συμβατά με το Galileo, αφού σύμφωνα με την Qualcomm, όποιο κινητό εξοπλίζεται με σύγχρονο Snapdragon SoC (π.χ Snapdragon 820, 650, 617, 435 κ.ά) θα είναι συμβατό με την υπηρεσία μέσω μίας απλής αναβάθμισης του firmware. Οι δορυφόροι επίσης του συστήματος Galileo θα αναλαμβάνουν και καθήκοντα Search & Rescue. Με την σημερινή τεχνολογία, απαιτούνται περίπου τρεις ώρες για να εντοπιστεί η θέση ενός ανθρώπου, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Με το Ευρωπαϊκό σύστημα ωστόσο θα απαιτούνται μόλις 10 λεπτά σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται ότι η συμβολή του Galileo θα βελτιώσει τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων και τα σήματα κινητών τηλεφώνων, θα καταστήσει ασφαλέστερες τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και θα επιδράσει καταλυτικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Νέα Εταιρειών