Playfm.gr

Ραδιόφωνο και Ειδήσεις Τεχνολογίας

Πιέστε Play να ακούσετε ενώ διαβάζετε τη δημοσίευση...

iPad-aegean

Το iPad και οι διαθέσιμες αεροπορικές εφαρμογές μπήκαν στα πιλοτήρια των αεροσκαφών της AEGEAN, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ιπτάμενων χειριστών. Αντικαθιστώντας έξι διαφορετικά αεροπορικά εγχειρίδια βάρους περίπου 40 κιλών, η συσκευή της Apple παρέχει στους πιλότους εντυπωσιακά ταχύτερη πρόσβαση σε ένα πλήθος πληροφοριών.

Επίσης ο διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης με αυτόματη απεικόνιση της θέσης του αεροσκάφους και η παροχή μεγάλου όγκου αεροναυτιλιακών πληροφοριών, όσον αφορά στα αεροδρόμια και τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, συμβάλλουν στην κάλλιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τους ανά πάσα στιγμή.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζήσης Πεχλεβανούδης, Διευθυντής Πτητικής Εκμετάλλευσης στην AEGEAN, η εκπαίδευση των πιλότων έχει προσαρμοστεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που ανακύπτουν από τη μετάβαση στη χρήση ψηφιακών μέσων στο πιλοτήριο, όπως είναι το iPad. Οι πιλότοι αρχικά εκπαιδεύονται στη χρήση του iPad και των αεροπορικών εφαρμογών που αυτό εμπεριέχει στις αίθουσες εκπαίδευσης της εταιρείας. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση χρήσης των ηλεκτρονικών αεροναυτιλιακών χαρτών υψηλής ευκρίνειας, του λογισμικού υπολογισμού των δεδομένων απογείωσης και προσγείωσης των αεροσκαφών, του ηλεκτρονικού φακέλου πτήσης, καθώς και των εγχειριδίων του αεροσκάφους σε δυο ψηφιακές μορφές. Εν συνεχεία, γίνεται πρακτική εξάσκηση στην χρήση τους στον εξομοιωτή πτήσης, σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της αρχικής αλλά και επαναληπτικής εκπαίδευσης και αξιολόγησης.

«Ο χρόνος εξοικείωσης δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος γιατί η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή εποχή έγινε σταδιακά και με ενδελεχή εκπαίδευση και υποστήριξη. Οι νεότεροι σε ηλικία, όπως ήταν αναμενόμενο, προσαρμόστηκαν ταχέως στη νέα αυτή τεχνολογία. Οι πρεσβύτεροι κατέβαλαν περισσότερη προσπάθεια, επιτυγχάνοντας όμως στο τέλος το ίδιο αποτέλεσμα», παρατηρεί ο κ. Πεχλεβανούδης.

Η AEGEAN ήδη έχει καταφέρει να μετατρέψει το πιλοτήριο σε ένα paperless περιβάλλον σε ποσοστό που φτάνει το 80%, στοχεύοντας στην πλήρη κατάργηση των φυσικών εγγράφων στο άμεσο μέλλον. Η κατασκευάστρια εταιρεία (Airbus) θα προσφέρει μέσα στο 2017 το λογισμικό που θα δίνει τη δυνατότητα να αντικατασταθούν τα δυο εναπομείναντα έντυπα εγχειρίδια από αντίστοιχα ψηφιακά.

Επίσης, το τμήμα εκπαίδευσης της εταιρείας έχει προχωρήσει στην αγορά του κατάλληλου λογισμικού, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον τα αρχεία εκπαίδευσης και αξιολόγησης των πιλότων να καταχωρούνται και να αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, όπως επίσης μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και εξέτασης εδάφους να γίνεται απομακρυσμένα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Η χρήση νέων τεχνολογιών σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον που εξελίσσεται ραγδαία, όπως το αεροπορικό, είναι καθοριστικής σημασίας για τους πιλότους. Καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν μοντέρνα αεροσκάφη με αμέτρητες τεχνολογικές καινοτομίες, σε ένα απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η παροχή μεγάλου όγκου πληροφοριών σε ελάχιστο χρόνο και σε φιλική προς τον χρήστη απεικόνιση έχει καταστεί πλέον επιτακτική ανάγκη», επισημαίνει ο κ. Ζήσης Πεχλεβανούδης.

Όσο για το γιατί η AEGEAN επέλεξε το iPad, ο κ. Άρης Καμβύσης, IT Director της εταιρείας, αναφέρεται πρωτίστως στην ευκολία χρήσης: «Η Apple είναι απαιτητική σε αυτό το σημείο. Καθώς η τεχνολογία έχει γίνει πιο περίπλοκη και οι χρήστες θέλουν περισσότερες δυνατότητες, το έργο της να διατηρήσει τα πράγματα απλά, μερικές φορές είναι δύσκολο. Η Apple δημιουργεί εργαλεία για χρήστες που είναι είτε γνώστες είτε πρωτάρηδες, το οποίο σημαίνει ότι η προσαρμογή τους γίνεται πολύ γρήγορα.»

Επίσης, όπως τονίζει ο ίδιος, η Apple εξακολουθεί να ευνοείται από τους προγραμματιστές ως πλατφόρμα επιλογής για νέες εφαρμογές. Τέλος, η παροχή υποστήριξης και ενημερώσεων του iOS και για τα παλαιότερα μοντέλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. «Έτσι, οι συσκευές με προηγούμενο λογισμικό καθίστανται συμβατές με τις τελευταίες εκδόσεις του iOS. Τέλος, η Apple βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της και κάθε χρόνο έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε μια καλύτερη και πιο βελτιωμένη έκδοσή τους», λέει ο κ. Άρης Καμβύσης.

Νέα Εταιρειών