- Playfm.gr - http://www.playfm.gr/main -

Νέοι Αλγόριθμοι Δίνουν Στο GPS Ακρίβεια Εκατοστού

Για να μπορείτε να δείτε που βρίσκεστε ακόμη και αν χαθείτε στο λαβύρινθο του Μίνωα ή να πάρετε οδηγίες πλοήγησης βήμα προς βήμα!

Η τεχνολογία του GPS (Global Positioning System) χρησιμοποιεί το σήμα πολλών (τεσσάρων και άνω) δορυφόρων για να υπολογίσει τη θέση του δέκτη, καταγράφοντας την καθυστέρηση στη λήψη του σήματος του καθενός. Αρχικά, η ακρίβεια του συστήματος ήταν περιορισμένη τεχνηέντως από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που έχει σταματήσει να ισχύει εδώ και χρόνια, ενώ η πιο πρόσφατη βελτίωση, το σύστημα DGPS (Differential GPS) έχει βελτιώσει την ακρίβεια του συστήματος από την αρχική των 10 (περίπου) μέτρων σε 3 – 5 μέτρα, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτή την τεχνολογία έφτασαν την ακρίβειά του σε περίπου 1 μέτρο.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται από το τμήμα ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών του University of California, Riverside, όπου μια ομάδα ανέπτυξε μια νέα τεχνική, η οποία βελτιώνει τα δεδομένα του GPS με επιπλέον μετρήσεις από έναν αισθητήρα αδράνειας.

Αν και αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν, απαιτούσε μεγάλη υπολογιστική ισχύ για να συνδυάσει τα δεδομένα από τις δύο πηγές, τους δορυφόρους και τους αισθητήρες, κάνοντας το σύστημα ουσιαστικά ανέφικτο να εφαρμοστεί σε φορητές συσκευές.

Η ομάδα του University of California, όμως, ανέπτυξε νέους αλγορίθμους, οι οποίοι μειώνουν την πολυπλοκότητα των υπολογισμών κατά πολλές τάξεις μεγέθους, κάνοντας την εφαρμογή του συστήματος προσιτή και σε συσκευές σχετικά περιορισμένης επεξεργαστικής ισχύος.

Το αποτέλεσμα είναι πως, ακόμη και μια φορητή συσκευή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να υπολογίζει τη θέση της με ακρίβεια μόλις μιας ίντσας (2,54 εκατοστά)!

Όπως αναφέρουν οι “εφευρέτες” του συστήματος στο paper που δημοσίευσαν στο περιοδικό “Transactions on Control Systems Technology” της IEEE, η ακρίβεια του ενός μέτρου δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τις νέες τεχνολογίες που έρχονται, και οι οποίες απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως τα αυτόνομα οχήματα.

“Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτοματισμού και ασφάλειας των οχημάτων χωρίς οδηγό, οι εφαρμογές έχουν ανάγκη να γνωρίζουν, όχι μόνο σε ποια λωρίδα βρίσκεται το αυτοκίνητο, αλλά επίσης που βρίσκεται στη λωρίδα – και πρέπει να το γνωρίζουν συνεχώς και σε υψηλούς ρυθμούς [ανανέωσης] καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.”

Αν και οι λεπτομέρειες της τεχνολογίας αυτής ξεφεύγουν του σκοπού αυτού του άρθρου, αρκεί να αναφέρουμε πως η βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος GPS με καθαρά υπολογιστικές μεθόδους, ουσιαστικά επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει το απαραίτητο hardware να αποκτήσει με ένα software update κατά πολύ βελτιωμένη ακρίβεια.

Εκτός των αυτόνομων οχημάτων, θα είναι δυνατόν να έχει ο οποιοσδήποτε εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες θέσης μέσω κινητών τηλεφώνων ή άλλων φορητών συσκευών, χωρίς ουσιαστική αύξηση του κόστους.

Μόλις διαδοθεί η τεχνολογία αυτή, λοιπόν, μπορούμε να περιμένουμε πλοηγούς GPS οι οποίοι θα μας λένε, όχι μόνο πως να φτάσουμε στον προορισμό μας ή που να στρίψουμε, αλλά ακόμη και αν περπατάμε στο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα.

Διαβάστε επίσης...
Μπορεί ο Λευκός Οίκος να είναι το σύμβολο της Αμερικής, το πιο καλά φυλασσόμενο κτίριο μιας από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, όμως ως προς το σήμα του Wi-Fi φαίνεται ...
Η Microsoft μας το είχε ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα και από σήμερα το επισημοποιεί. Πλέον είναι εφικτές οι δωρεάν ομαδικές τηλεδιασκέψεις μέσω της υπηρεσίας Skype σε συσκευές Android και iOS με τη συμμετοχή έως 25 ...
Εχθές στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν εικόνες από την διπλή κάμερα που φημολογείται πως θα έχει το μεγάλο iphone 7 που είτε θα λέγεται plus είτε pro. Σήμερα νέες εικόνες δείχνουν ολόκληρη την ...
Ο Ομπάμα παραπονιέται για το κακό σήμα του
Skype: Διαθέσιμες από σήμερα οι δωρεάν ομαδικές τηλεδιασκέψεις
Αυτό θα είναι το iPhone 7 plus