Playfm.gr

Ραδιόφωνο και Ειδήσεις Τεχνολογίας

Πιέστε Play να ακούσετε ενώ διαβάζετε τη δημοσίευση...

qnap_androidnas1Το Android είναι παντού, από τα κινητά, τα tablet, τις τηλεοράσεις και τα ρολόγια, μέχρι τα αυτοκίνητα. Τώρα μπαίνει και στο χώρο των NAS.

Η εταιρεία Qnap είναι γνωστή για τα NAS οικιακά και επαγγελματικά που κατασκευάζει. Όπως όλα τα NAS του κόσμου, έτσι και τα δικά της, είχαν μέχρι πρότινος ένα εξειδικευμένο αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα (τα λειτουργικά συστήματα αυτά βασίζονται στον πυρήνα του Linux), στο οποίο μπαίνει κανείς με web browser δίνοντας την IP του NAS. Το λειτουργικό σύστημα της Qnap ονομάζεται QTS.

Για πρώτη φορά, η Qnap παρουσιάζει δικτυακούς δίσκους με λειτουργικό σύστημα Android. Για την ακρίβεια, τα καινούρια μοντέλα (τα TAS-168 και TAS-268) διαθέτουν δύο λειτουργικά συστήματα, το κλασικό QTS και Android, τα οποία μάλιστα μοιράζονται την ίδια βάση δεδομένων, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση σε φακέλους media και αρχεία. Είναι ιδανικά για χρήση στο σπίτι και σε μικρά γραφεία λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού τους και του μικρού μεγέθους τους. Στην πραγματικότητα, το περιβάλλον QTS χρησιμοποιείται κανονικά μέσω δικτύου και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω web interface, ενώ το Android, μετατρέπει τον NAS σε έναν media player (ένα Android box δηλαδή) και για να το αξιοποιήσουμε θα πρέπει να συνδέσουμε τη συσκευή σε οθόνη ή τηλεόραση με HDMI, ενώ θα χρειαστούμε ένα ποντίκι κι ένα πληκτρολόγιο.

qnap_androidnas2Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τα NAS TAS-168/268 διαθέτουν επεξεργαστή ARM 1.1 GHz dual-core, μνήμη 2 GB DDR3, 1 και 2 θέσεις δίσκων, αντίστοιχα. Με ένα πληκτρολόγιο, ένα ποντίκι και σύνδεση HDMI ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί, επεξεργαστεί και να παίξει αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο NAS χωρίς την προσθήκη υπολογιστή. Ταυτόχρονα, έχει πρόσβαση σε εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει από το Google Play ή να εγκαταστήσει εφαρμογές από το Qmarket.

Σε συνδυασμό με ένα οποιοδήποτε Qnap NAS και μέσω του QTS RTRR/rsync, τα TAS-168/268 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για back up ενώ με το interface του Android, μπορεί κάποιος να κατεβάσει εφαρμογές όπως το Qphoto, Qmusic και Qvideo ή να εγκαταστήσει το Vmobile ώστε να κάνει καταγραφή IP καμερών.  Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία File Station για απομακρυσμένη διαχείριση των αρχείων του.

Το προσωπικό μας cloud

Tα NAS TAS-168/268 παρέχουν έναν εύκολο τρόπο να δημιουργήσει κανείς ένα ασφαλές προσωπικό cloud που ξεπερνά τους περιορισμούς των μεγεθών αποθήκευσης και της ασφάλειας δεδομένων. Η δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων μεγέθους terabyte, η 4K έξοδος HDMI και οι απεριόριστες εφαρμογές τα καθιστούν την ιδανική λύση για το σπίτι και το γραφείο. Τα μοντέλα NAS TAS-168/268, είναι άμεσα διαθέσιμα από το δίκτυο συνεργατών της CPI. Η τιμή τους είναι € 258 / € 289 αντίστοιχα, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι πωλούνται ως “σκέτα κουτιά” δηλαδή χωρίς σκληρό δίσκο, τον οποίο θα πρέπει να προμηθευτούμε ξεχωριστά. Επαναλαμβάνουμε ότι το πρώτο μοντέλο δέχεται έναν δίσκο και το δεύτερο δύο.

Και τι το θέλω το NAS στο σπίτι;

Για όποιον αναρωτιέται τι το θέλει το NAS στο σπίτι, αφού αυτά τα πράγματα απευθύνονται σε επιχειρήσεις, να πούμε ότι με έναν οικιακό δικτυακό δίσκο συνδεδεμένο στο δίκτυό μας (επάνω στο ADSL router για την ακρίβεια), μπορούμε να αποθηκεύουμε όλα μας τα αρχεία εκεί και να τα έχουμε διαθέσιμα είτε εντός, είτε εκτός δικτύου. Για παράδειγμα οι ταινίες και τα αρχεία μας, μπορούν να «σερβίρονται» σε οποιαδήποτε DLNA συσκευή (τηλεόραση, κινητό, media player), αλλά και να ανεβάζουμε τις φωτογραφίες που τραβάμε από το κινητό μας απομακρυσμένα. Αυτά δεν είναι παρά λίγα από τα πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα οικιακό NAS. Ανάμεσα σε άλλα, με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να γίνει καταγραφικό IP καμερών, να γίνει κατεβαστήρι torrent, ή συσκευή bacup.

Με απλά λόγια λοιπόν, ο προορισμός του δικτυακού σκληρού δίσκου είναι να αναλάβει το ρόλο της αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων σε πολλαπλές συσκευές μέσω ενός δικτύου, λειτουργώντας ως ένας τοπικός (αλλά και απομακρυσμένος σε πολλές περιπτώσεις) file server. Μάλιστα, σε αρκετά μοντέλα διατίθεται επίσης η δυνατότητα της ρύθμισης για αυτόματο backup αρχείων από υπολογιστές του δικτύου, προσφέροντας έτσι στο χρήστη μια ακόμα πολύτιμη υπηρεσία.

Όσοι αποθηκεύετε ακόμα τα αρχεία σας σε εξωτερικούς δίσκους και USB φλασάκια καιρός να αναθεωρείστε…

Νέα Εταιρειών